Jul
2
2015

Florile de iasomie

Cea mai frecvent folosita floare de iasomie este iasomia sambac, nativa din Himalaya de est in Bhutan. Este cultiva in numeroase regiuni, mai ales in Asia de Sud si de Sud-Est. Este un arbust mic care poate creste pana la trei metrii inaltime. Acesta este cultivat pentru florile sale atractive si parfumate cu o aroma dulce. Florile din acest arbust sunt folosite in special pentru parfumuri si pentru ceai. In limba engleza, ceaiul obtinut cu ajutorul acestor flori este cunoscut si ca Iasomia araba, neavand nici o legatura cu zona araba.

Iasomia sambac este un arbust mereu verde, fiind o specie care variaza in functie de zona unde este cultivat. Exista doar cateva soiuri care se reproduc in salbaticie prin seminte. In general, iasomia sambac nu se obtine cu ajutorul semintelor, ci prin altoire sau alte metode. Iasomia infloreste pe tot parcursul anului, avand in jur de 10-12 flori pe o singura ramura. Au un miros puternic, florile acesteia deschizandu-se numai pe timpul noptii.

Exista numeroase soiuri de iasomie sambac, cum ar fi:

  • Maid of Orleans care are un singur strat de cinci sau mai multe petale cu forma ovala. Este soiul cel mai frecvent intalnit.
  • Belle of India are petalele alungite
  • Grand Duke of Tuscany are flori cu petale duble care se aseamana cu bobocii de trandafir albi. Acest soi are un miros mai slab decat celelalte varietati. Este cunoscut si sub numele de Rose Jasmine ( iasomia trandafir).

Ceea ce diferentiaza acest tip de iasomie de celelalte varietati este tocmai parfumul dulce, imbatator. De obicei, florile sunt recoltate ca muguri in timpul diminetii. Ei sunt alesi in functie de culoarea pe care o au, de fermitate, dar si de dimensiune care difera in functie de vreme. Mugurii trebuie sa fie de culoare alba pentru a emana mirosul specific. Se pot recolta si florile deschise pe timpul noptii, insa acest proces este mult mai complicat deoarece sunt necesare cantitati mai mari, florile degradandu-se foarte repede.

Iasomia sambac a fost adoptata de catre Filipine ca fiind floarea nationala incepand cu anul 1934. Filipinezii folosesc aceste flori pentru ghirlande. Aceste siraguri alcatuite din florile de iasomie sunt, de obicei, asezate pe simbolurile religioase, altare sau fotografii ale celor decedati. Aceasta floare a fost considerata multa vreme un obiect sacru in traditia indoneziana, deoarece simbolizeaza puritatea, sacralitatea, simplitatea si sinceritatea. De asemenea, reprezinta si frumusetea modestiei.

About the Author:

Leave a comment