Feb
4
2015

Pancreatita

Pancreatita reprezinta o inflamatie a pancreasului. Ca afectiune a pancreasului, pancreatita poate fi acuta sau cronica. Cititorii stiu ca pancreasul este o glanda mixta cu secretie externa, necesarain digestie (exocrina), si cu secretie interna, necesara in reglajul glicemiei (endocrina). Plantele medicinale recomandate in trata mente sunt: muschiul-de-piatra, anasonul, galbenelele, vascul, obligeana, coada-calului, spanacul.

Pancreatita apare ca o durere violenta in capul pieptului, iradiind sub coaste, in stanga, si este de obi­cei insotita de varsaturi repetate, tendinte de lesin, febra mare etc. Se recomanda un regim alimentar strict: se va evita consumul de alimente cu grasimi, dul­ciuri concentrate, alcool, cafea etc.,

Tratamentul cu suc de spanac

Se recomanda a se consuma 2 pahare de suc de spanac. Acesta va stimula functia pancreatica.

Tratamentul cu apa de menta

Pentru a trata durerile de pancreas se va bea apa de menta, preparata din cateva frunze de menta, macerate 30 de minute, in 250 ml de apa rece.

Tratamentul cu ceai de obligeana

O lingurita de radacini maruntite de obligeana se va macera 12 ore, in 250 ml de apa rece. Se va da in clocot maceratul si se va filtra. Tratamentul recomanda ca inainte de fiecare masa sa se bea o inghititura de ceai. Ceaiul cald se va tine in termos. Zilnic se vor administra 6 inghitituri de ceai, circa o cana de ceai cald.

Tratamentul cu ceai de vasc

O lingurita de vasc maruntit se pune la macerat 12 ore, in 250 ml de apa rece. Se da in clocot maceratul si se va fil­tra. Se beau 2 cani de ceai pe zi.

Tratamentul cu comprese din coada-calului

La imbolnavirea pancreasului se aplica pe abdomen, de 2 ori pe zi, comprese calde cu coada-calului. Doi pumni de planta maruntita se pun intr-o sita, iar aceasta se va plasa deasupra unei oale in care clocoteste apa. Cand plantele s-au infierbantat bine, se pun intr-o panza curata si se aplica pe abdomen. Pacientul va sta in repaus 2 ore, pen­tru ca efectul compresei sa fie eficient.

Tratamentul cu ceaiul preparat dupa reteta:

–     urzica                             100  g

–     galbenele                      300  g

–     coada-calului                100  g.

Din amestecul vegetal de plante se iau 8 lingurite si se oparesc cu 2 litri de apa clocotita. Se lasa la infuzat cateva minute. Ceaiul se va pastra in termos. Pentru ca tratamen­tul sa fie mai eficient, se recomanda ca dimineata, la pranz si seara, cu 30 de minute inainte de masa, sa se bea cate o lingurita de bitter suedez dizolvat in putin ceai.

About the Author:

Leave a comment