Jan
6
2015

Pofta de mancare

Masa se ia la ore fixe, intr-o atmosfera linistita, dar nu numai in conditii civilizate si de relaxare, ci si intr-o con­centrare foarte atenta in ceea ce priveste, divizarea ali­mentelor si imbibarea lor cu diastazele din saliva. Placerea si dorinta de a manca sunt stimulate de aspectul bucatelor, de mirosul lor, de ambianta ete.

Lipsa poftei de mancare, scaderea apetitului au adesea, cauze patologice, multe dintre ele fiind loca­lizate la nivelul organelor digestive. De notat ca alcoolis­mul cronic, tulburarile acute de digestie, tuberculoza gastrica etc., toate apar insotite de anorexie. In cele ce urmeaza vom prezen­ta in completare tratamente cu plante, pentru a stimula pofta de mancare.

Tratamentul cu ceai de obligeana

Se macereaza o lingurita de radacini de obligeana maruntita in 250 ml de apa rece, timp de 12 ore, iar apoi se strecoara. Cana de macerat se bea in cursul unei zile, cu inghitituri mici, inainte de mese.

Se va constata ca, daca se va bea cu regularitate ma­ceratul, prin stimularea secretiilor gastrointestinale, va reveni si pofta de mancare. Se recoamnda ca pacientul sa faca si o baie saptamanala cu adaos de obligeana. Baia de obligeana se realizeaza prin urmatoarele operatiuni:

– se macereaza 200 g de radacini de obligeana, in 5 litri de apa rece, timp de 12 ore;

– se inalzeste maceratul si se va introduce in apa cazii de baie, care se afla la 37-40°C;

– durata baii generale va fi de 15-20 minute;

– se va face o baie pe saptamana;

– dupa baie, pacientul se va imbraca intr-un halat, fara a se sterge, si se va odihni intr-un pat incalzit. Va dormi cel putin o ora.

Tratamentul cu ceai de salvie

Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta oparita cu 250 ml de apa clocotita. Se lasa ceaiul la infuzat cateva minute. Se beau 2 cani de ceai fierbinte pe zi.

Tratamentul cu ceai de cicoare

Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta oparita cu 1250 ml de apa clocotita. Se va bea o cana de ceai in fiecare dimineata.

Tratamentul cu ceai de paducel

Infuzia se prepara dintr-o lingurita de frunze si flori de paducel oparita cu 250 ml de apa clocotita. Se lasa ceaiul la infuzat cateva minute. Se beau 2 cani de ceai pe zi.

Tratamentul cu baie de cimbru

200 g de plante proaspete se pun la macerat in 5-7 litri de apa rece, timp de 12 ore. Se inalzeste maceratul si se adauga la apa din cada baii care are o temperatura de 37- 40°C. Durata baii generale este de 20 minute. Dupa baie, pacientul se va imbraca intr-un halat, nu se va sterge si se va odihni, intr-un pat incalzit, 1-3 ore.

About the Author:

Leave a comment