Dec
30
2015

Uleiuri naturale pentru masajul corporal

Uleiurile utilizate in tehnicile de masaj au ca principal scop lubrefierea, aici poate fi folosit uleiul de masline deoarece este un ulei cu pH-ul apropiat de cel al tegumentelor si nu intervine in activitatea proceselor fiziologice printr-un mecanism direct.Este recomandat la masarea trupului gravid sau a noilor nascuti. Acesta catifeleaza pielea si regenereaza membrana celulara a epidermului oferindu-I protectie fata de razele UV.

Uleiul din nuca de cocos extras prin presare la rece, contine acizi grasi nesaturati, complexele vitaminice A, E, K; acesta aplicat pe piele inaintea efectuarii masajului este lubrefiant, hidratant, antiinflamator, protector si antioxidant; este un bun vehicul pentru uleiurile esentiale la fel ca uleiul de floarea soarelui sau de masline. masaj cu ulei

Prepararea uleiului de masaj

In vehiculul ales de terapeut, care poate fi ulei de masaj extravirgin de masline, cocos, floarea-soarelui sau avocado se picura 6-7 picaturi de ulei esential intr-un vas de ceramica incalzit pe baia de apa la temperatura de 37 de grade celsius. Se omogenizeaza si se aplica pe suprafata pielii.

Este important sa se faca distinctia intre uleiul vegetal, care este aproape neutru si se foloseste ca solvent pentru uleiul volatil, responsabil de efectele terapeutice.

Daca se urmaresc anumite efecte terapeutice cu rol de crestere a randamentului tehnicii de masaj in obtinerea conditiei de sanatate, exista o larga varietate de uleuiuri esentiale cu indicatii in diferite scheme de tratament:

  • Ulei de ienupar are efect astringent la nivelul pielii si activator al circulatiei venoase, este un bun dezinfectant si contribuie la combaterea starilor reumatismale. In urma absobtiei prin piele a uleiului de ienupar, pacientul resimte o stare relaxata ceea ce il face un bun anxiolitic.
  • Ulei de portocal este recomandat in insomnii, tensiune nervoasa si agitatie psihomotorie. Inaintea efectuarii masajului se vor stropi in vehicul 6-7 picaturi dupa care va fi intins pe suprafata pielii.uleiuri masaj
  • Ulei de ardei iute, contine capsaicina si are un real potential revulsiv cu favorizarea permeabilitatii capilarelor la nivel local, fapt ce va determina o intensificare a proceselor fiziologice favorizante in reconstructia tesutului, diminuarii durerilor si cresterea mobilitatii articulatiilor. Ofera pacientului senzatia de fierbinteala!
  • Ulei de lavanda este unul dintre cele mai populare uleiuri esentiale folosite in masaj, are un efect relaxant si detensionant al psihicului, totodata manifesta la nivel local efect spasmolitic in cazul fasciculatiilor musculare.
  • Uleiul de anason prezinta afect antiinflamator local si se recomanda in stari reumatismale, afectiuni osteoarticulare, lombare etc. o alta proprietate insemnata a acestui ulei este efectul analgezic local.

Aceste uleiuri estentiale se contraindica in rani deschise, sarcina si alaptare, nou-nascutilor si pacientilor cu hipersensibilitate.

About the Author:

Leave a comment