Dec
4
2018

Unde putem gasi un curs bun de acupunctura ?

Primesc zilnic intrebarea de la clientii mei:
Chiar pot pot invata usor acupunctura? Exista cursuri in care sa o inteleg cu adevarat si sa pot practica fara teama ca as putea gresi?

Da, se poate, si in acest sens sustin cursuri de acupunctura taoista in 6 energii de aproape 10 ani.

Mai detaliat:

Acupunctura in 5 energii este fundamentala in sistemul taoist medical. Acesta forma de acupunctura sta la baza tuturor formelor de acupunctura cunoscute la ora actuala. Din pacate mai este predata doar in cateva ( 3-4 centre de invatamant medical din lume) Insa s-a pastrat ca aproape nealterata in sistemul medical din Japonia si din Coreea. Aceste doua tari datorita izolarii geografice si politice au pastrat aceasta tehnica, considerata secreta sute de ani si a si pus-o la dispozitia publicului interesat fara sa o invaluie in misticism, asa cum este in China.

In China pe de alta parte acesta forma d acupunctura s-a pierdut si alterat, fiind inlocuita de acupunctura aplicata pe cele (peste ) 360 de puncte cu actiune specifica.

Ce diferentiaza aceasta tehnica specifica de acupunctura Clasica Chineza. NU sunt diferente ci doar accente. Acupunctura celor 5 elemente sau energii abordeaza in studiu si practica medicala doar punctele antice SHU amplasate pa inceput sau sfarsit de meridian. In acele zone se considera ca energia este mai aproape de suprafata si este mult mai activa si mai influentabila de actul terapeutic.

Aceasta forma de acupunctura se bazeaza pe cele 5 ( energii fundamentale) Teoria sustine ca orice forma vibrationala si fizica in univers, manifestata sau nemanifestata, orice proces patologic sau normal, are o exprimare intr-o enerie din cele 6 energii fundamentale: vant caldura, arsita, umiditate, uscaciune, frig.

Poate va intrebati de ce se vorbeste de vant si nu de lemn? In teoriza clasica Chineza sunt mentionate cele 5 elementel: lemn, foc, pamant, metal , apa. Insa in teoria Japoneza si In special cea coreeana se lucreaza cu energia asociata alementului.

Forma acesta de acupunctura este deosebit de eficienta. Ca o mentine amintim aici de acupunctura Tung, asociata celui mai cunoscut practicant de acupunctura pana in zilele noastre. putin stiu ca majoritatea punctelor utilizate in acupunctura Tunt sunt puncte antice. De aici eficienta tehnicii.

Ce face sa fie deosebite cursurile de acupunctura mentionate. Se bazeaza pe asocierea dintre modificarea anatomo patologica cu eveoutia energiilor dupa cilul natural de dezvoltare energetica. Altfel spus s-au descoperit prin cercetari, in perioada moderna asociere incontestabila intre modificarea la nivel de tesut de functie si energia care domina in acea zona. Simplist caldura este proces inflamator si infectios, excesul de umiditate este proces inflamator, excesul de uscaciune poate duce la distructie de structura, celulara..etc

Extrem de utilizat in practica este abordarea mental emotionala a acestei forme de acupunctura. Ea considera ( ca de altfel in toata practica medicala asiatica) ca mentalul si emotionalul sunt la radacina patologiilor. Este singura forma medicala care analizeaza propagarea patologiilor de la aparitia asa-zisei patologii mental emotionale pana la somatizarea acesteia. Singura care abordeaza lantul , stare mentala, stare emotionala, ceakra, meridiane asociate, organ si sistemele afectate.

Chiar daca nu este o acupunctura care se bazeaza pe sindroame, abordeaza foarte coerent constitutiile individuale ale pacientilor tot in sistemul celor 6 energii. O patologie anume dezvoltata de un pacient este in stransa legatura si bazata practic pe terenul constitutional.

In plus, in cadrul cursurilor de acupunctura mentionate aveti sansa sa studiati si la un inalt nivel acupunctura auriculara specifica dupa metoda celor 6 energii. O abordare unica a acupuncturii auriculare. Insa despre acest subiect, intr-un articol viitor.

About the Author:

Leave a comment