Dec
15
2014

Valeriana

Originea cuvantului valeriana a prilejuit o serie intreaga de interpretari. Unii sustin ca el constituie un omagiu adus imparatului roman Valerian (crunt infrant de persi, pielea sa a fost impaiata si vopsita in rosu, fiind expusa si astazi intr-un muzeu iranian); altii considera ca se refera la provincia romana Valeria. Acestia din urma, mai inventivi, vad in aceasta planta forma naturala a valiumului. In realitate, adevarul este in acelasi timp mai simplu si mai neasteptat: valeriana vine din latinescul vaiere („a fi sanatos”). Mai trebuie spus ca virtutile medicinale ale plantei sunt apreciate de foarte multa vreme.

Valeriana, mentionata pentru prima data in secolul al IX-lea de medicul evreu Isaac Ibn Soleiman, trece in Evul Mediu, ca atitea alte plante, drept panaceu. Daca pare improbabil ca ea sa fi vindecat un print Colonna de epilepsie in 1592, stim insa ca era utilizata in acea epoca pentru tratarea nervozitatii si favorizarea relaxarii.

In timpul blocadei continentale provocate de razboaiele napoleoniene, era utilizata si ca febrifiig, in lipsa chininei, care devenise de negasit.

Valeriana este planta favorita a pisicilor, care ii adora mirosul (destul de neplacut, totusi). Galenus o supranumise  phu, ca si cand anticii ar fi practicat deja arta onomatopeei.

Partea utilizata: rizomul (radacina) maruntit.

Se smulge din pamant in august. Taiati-o in rondele si puneti-o la uscat in cuptor timp de o ora la foc foarte mic. Radacina de valeriana uscata se pastreaza un an.

Daca aveti valeriana in propria gradina, atentie la pisici, pentru ca ele se delecteaza cu frunzele ei. Lasand la o parte acest detaliu, planta, usor de cultivat, se cumpara in ghiveci si trebuie tinuta in penumbra.

Moduri de utilizare

Infuzie: doua linguri, pana la o mana la un litru de apa; lasati sa infuzeze 15 minute.

Decoct: o mana mare la un litru de apa; se fierbe zece minute.

Macerat: doua maini la un litru de apa; lasati sa se limpezeasca 12 ore.

La inceput, gustul si mirosul acestor ceaiuri va vor dezgusta cu siguranta, dar va veti obisnui destul de repede cu ele.

Un excelent sedativ

Valeriana se numara printre cele mai bune sedative in cazul dezechilibrelor nervoase. Principiul sau activ, acidul valerianic, actioneaza asupra sistemului nervos central, intensificand actiunea unei substante cerebrale numite acid gama-aminobutiric.

Ceaiul de valeriana atenueaza starile de nervozitate, angoasa, palpitatiile, insomnia si colicile spasmodice, poate ameliora viata de zi cu zi a epilepticilor si va poate ajuta sa renuntati la fumat (mai ales pentru ca gustul pe care il lasa in gura da tutunului un gust extrem de neplacut).

In cazul unei crize de depresie, incercati o cura de opt zile cu ceai de valeriana. In fiecare seara, puneti la macerat doua lingurite de radacina intr-o ceasca de apa rece si beti mixtura a doua zi dimineata, la trezire. Aceasta metoda poate fi folosita foarte bine si in tratamentul tulburarilor emotionale legate de menopauza.

Pentru a va intensifica relaxarea, faceti bai sedative cu infuzie de planta intreaga.

Buna pentru astm

Se recomanda in acest caz infuzia de valeriana.

Pentru uz extern

Valeriana este excelenta pentru vindecarea ranilor, alaturi de coada-soricelului, arnica si vinarita, ea intra in compozitia celebrului Fallkrank, panaceu traditional al germanilor. Aplicati comprese cu decoct pe contuzii.

De asemenea, pentru curatarea plagilor superficiale si a ulceratiilor cutanate, puteti folosi infuzie sau macerat de valeriana.

 

[1]Diazepam (n.tr.).

About the Author:

Leave a comment